Hoppa till sidans innehåll

Fäktningens historia


Fäktningen är för många den mest ridderliga sporten av alla! Den strama gardställningen, den anonyma vita fäktdräkten, den outgrundliga svarta masken, den formella hälsningen – följd av klingornas skarpa klang när striden börjar. Fäktarnas stumma elegans ger en bild av den tyste, mystiske hjälten som oavsett om han vinner eller förlorar, gör det med en självbehärskning, som gör honom till en segrare över sina sinnen.

 

Fäktning har sin bakgrund i att duellera. Duellen var intimt förknippad med den egna äran. Man avgjorde en tvist eller ett gräl genom att mötas med vapen i hand. Det viktigaste var egentligen inte att vinna, utan att visa att äran var så viktig att man var beredd att riskera sitt liv för att försvara den.

 

Vad inte alla vet är att fäktning är grunden till vår svenska idrottshistoria. Allt började med en fäktmästare vid namn Per-Henrik Ling (1776 - 1839), ofta omnämnd som den svenska gymnastikens fader. Han blev år 1805 fäktmästare vid Akademien i Lund och år 1813 gymnastiklärare vid Karlbergs slott. Enligt Ling var det viktigt med en fysisk och moralisk upprustning av befolkningen. Det system av gymnastiska rörelser som utvecklades av Ling, så kallad linggymnastik, lärdes sedan ut i skolan under ett och ett halvt sekel. Ling efterträddes av Gustaf Johan Schartau som år 1914 blev ordinarie fäktmästare vid Lunds universitet. De första gymnastiklärarna i Sverige var således fäktmästare. En fäktmästare skulle på den tiden undervisa i alla slags kroppsövningar, däribland brottning och friidrott.

 

Som fäktnation har Sverige stolta traditioner som sträcker sig tillbaka till år 1924 då vi tog ett OS-brons i Paris. Under 1970- och 80-talet var Sverige en stormakt på värja med inte mindre än 21 stycken EM, VM och OS medaljer (de flesta i valören guld)! Namn som många minns från den tiden är: Carl von Essen, Rolf Edling och Johan Harmenberg. Dominansens tid är förbi men Sverige hävdar sig fortfarande bra på de internationella arenorna. På senare år är det framför allt vårt damlandslag som lyckats bäst med att hålla den stolta traditionen vid liv.

Uppdaterad: 2016-06-08 01:46
Skribent: Titti Wettebrandt

Postadress:
IF Aktiv Ungdom Lidingö - Judo
Stockholmsv 111
18143 Lidingö

Kontakt:
Tel: 087674411
E-post: This is a mailto link

Se all info